SUPLIMENTE

ALIMENTE

COSMETICE

Produse copii

CEAIURI

CASA SI RELAXARE

Promotii

Consiliere personalizata pentru sanatate

Absolvent al Facultății de Medicină și Farmacie din București, cu o practică medicală de peste 20 de ani și peste 45.000 de pacienți pentru care a găsit soluția potrivită în acest timp, a introdus în România o nouă abordare personalizată și integratoare a actului medical, având în centrul atenției pacientul. Deține mai multe competențe medicale în: Medicină Sportivă, Medicină de Urgență, Nutriție în Ciclul Vieții, Nutriție Publică și Educație pentru Sănătate, Nutriția Sportivilor, Managementul Greutății; și manageriale: Mangementul Spitalelor, Management și Perfectionare în domeniul sanitar, MBA – Master of Business Administration (CODECS) etc.. Fondator al Școlii pentru Sănătate și Longevitate si Membru al Academiei de Nutritie si Dietetica (cea mai mare organizatie mondiala a specialistilor in alimentatie si nutritie) își propune ca prin educație să schimbe statisticile îngrijorătoare cu care se confruntă România astăzi în domeniul sănătății și perspectiva românilor asupra modului de viață.

“Cu această nouă abordare personalizată și integratoare pe care o aduc pe piața românească și cu rolul pe care mi-l asum, acela de Consultant Personal de Nutritie si Sănătate, consider că am într-adevăr cea mai mare răspundere de până acum, și nu mi-aș fi putut-o asuma fără să fi parcurs mai multe etape, care m-au ajutat să cunosc mai întâi de toate nevoile pacientului din România și să pun bazele unor relații cu unii dintre cei mai buni specialiști din domeniul medical din țară și din străinătate, strânși astăzi în jurul meu, în folosul pacientului.

Vezi intrebarile si raspunsurile puse de alti utilizatori

A venit momentul să înţelegem altfel termenul de „sănătate”: nu doar în termeni medicali, ca o simplă manifestare fizică, ci ca o stare complexă, care include şi latura psihică sau emoţională a unei persoane. De aceea, e timpul ca actul medical oferit de instituţiile din România pacienților să se transforme într-un act complex, corect şi continuu ghidat, adaptat nevoilor personale ale pacienţilor şi care depăşeşte limitele unei specialităţi sau teoriile învăţate din tratatele de medicină.

 Calitatea vieţii fiecăruia dintre noi şi chiar apariţia bolilor sunt influenţate de o mulţime de elemente, de la preocupările nostre de zi cu zi sau mediul în care lucrăm şi până la evenimentele emoţionale din viaţa noastră privată.
De prea multe ori, însă, medicina clasică se concentrează atât de tare pe tratarea punctuală a simptomelor unei afecţiuni, încât uită să-şi ridice privirea pentru a vedea imaginea de ansamblu alcătuită de toţi factorii din viaţa unui pacient. Înţelegerea globală a contextului în care apare o boală este esenţială pentru tratarea eficientă şi eliminarea definitivă a problemei.

 De ce este un model nou de gândire?

Medicina integrativă reprezintă un model de gândire diferit şi inclusiv, care ia în calcul toate elementele care pot influenţa sănătatea unei persoane şi toate tipurile de tratament care pot fi abordate pentru restabilirea pe termen lung a acestei sănătăţi. Cu alte cuvinte, medicina integrativă nu tratează doar boala, ci se concentrează pe vindecarea întregii persoane, prin combinarea medicinei convenţionale şi a celei complementare, în scopul restabilirii stării de bine emoţionale şi fizice a pacientului.

Nu întâmplător, am preferat să spun că medicina integrativă este „un model de gândire” şi nu doar un mod de tratament. Asta pentru că presupune o abordare diferită din partea specialistului de sănătate, bazată pe o analiză detaliată a istoricului medical al pacientului, pe buna înţelegere a stilului de viaţă al acestuia, dar şi pe o relaţie de parteneriat între el şi pacient, construită pe comunicare şi încredere.

 Cum se implementează medicina integrativă?

Primul pas în implementarea acestui model este o Anamneză completă şi detaliată, care să scoată în evidenţă istoricul medical, precum şi toţi factorii care pot influenţa apariţia unei afecţiuni: bagajul genetic, stilul său de viaţă, hobby-urile, alimentaţia, habitatul, evenimentele din viaţa privată, eventualele traume emoţionale, precum şi o mulţime de alte elemente care ţin de personalitatea pacientului.

Al doilea pas constă în efectuarea analizelor specifice, pentru identificarea problemei şi punerea unui diagnostic corect, şi îndrumarea pacientului către specialiştii potriviţi din domeniu..

Abia apoi urmează etapa alegerii celui mai potrivit tratament, iar aici intervine din nou abordarea inclusivă a medicinei integrative. În loc să se rezume la tradiţionalul tratament medicamentos, medicina integrativă combină în mod inteligent resursele oferite de medicina clasică şi de cea complementară, oferindu-i pacientului o plajă foarte largă de opţiuni.

Spre exemplu, pentru eliminarea cauzei unei afecţiuni, specialistul poate propune tratarea laturii fizice a bolii atât prin metode clasice (medicamente, intervenţii chirurgicale, programe de recuperare etc.), cât şi prin tratamente alternative (acupunctură, masaj, chiropractică, tratamente homeopatice etc.). În acelaşi timp, va aborda latura emoţională a bolii prin metode care pot include consilierea psihologică, meditaţia, yoga sau tehnici de reducere a stresului.

 Toate aceste soluţii sunt menite să trateze global problema de sănătate şi nu doar manifestarea fizică a acesteia. Aşa cum spune Dr. Esther Sternberg, cercetător în cadrul National Institutes of Health, „pacienţii îşi doresc să fie văzuţi ca fiinţe umane complexe, în contextul universului lor”. Iar medicina integrativă răspunde perfect la această nevoie a lor, oferindu-le o viziune globală şi un model de tratament inclusiv şi complet.

 

O zi normală din secolul XXI nu prea mai seamănă cu ceea ce au trăit pe vremea lor părinţii sau bunicii noştri. Stilul nostru de viață agitat, cu mese sărite sau nesănătoase, cu puțină mișcare și ore lungi la birou, se reflectă și în bolile ce acaparează tot mai mult din populația lumii: Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, până în 2030, 21,4 milioane de oameni vor suferi de cancer, 438 de milioane vor fi diabetici şi 3,28 de miliarde de persoane vor fi afectate de obezitate sau vor fi supraponderale.

Prognoza la nivel mondial e îngrijorătoare, dacă ne gândim că am putea ajunge la aceste cifre în doar 16 ani. Din păcate, nici la nivel naţional nu stăm deloc bine. Un raport făcut public în anul 2012 relevă că, anual, 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer şi 5% de boli respiratorii. Iar statisticile plasează România pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria și Ucraina.

Paradoxul este că, dintre bolile cronice, cele cardiovasculare sunt cele mai ușor de prevenit și, totuşi, cele care cauzează cele mai multe decese la nivel național, european și global. Aşa că e normal să punem întrebarea: de ce nu fac oamenii nimic pentru a preveni aceste afecţiuni grave? Oare nu sunt conştienţi de existenţa unui pericol?
Un studiu de la finalul anul 2013 arată că românilor le este teamă că se vor îmbolnăvi, atât ei, cât și membri familiilor lor, dar, cu toate acestea, prevenția nu se regăsește printre obiceiurile lor constante. Acest paradox îşi are rădăcina într-o cultură medicală scăzută: ne temem de apariţia bolilor, dar nu ştim ce putem să facem pentru a ne proteja împotriva lor. Deşi soluţia este cât se poate de eficientă şi la îndemâna oricui…

Prevenţia este cea mai înţeleaptă cale prin care putem contribui constant la menţinerea unei stări generale de bine şi la prevenirea instalării bolilor. Metodele cel mai des adoptate sunt alegerea unei alimentaţii echilibrate sau a unui program zilnic de exerciţii fizice, care pot avea un impact pozitiv asupra stării generale de sănătate. Însă, dacă vrem să descoperim metode avansate prin care ne putem proteja de riscurile de sănătate specifice la care suntem expuşi fiecare dintre noi, este esenţial să beneficiem de un Plan de Prevenţie personalizat.

Prevenția porneşte de la predispoziţia fiecăruia de a dezvolta boli acute şi cronice, fizice sau emoţionale, luând în calcul ereditatea, structura noastră genetică, mediul social şi profesional, habitatul şi obiceiurile de terapie personală. Pornind de la aceste date şi de la o Anamneză riguroasă şi corectă, Personal Health Specialist-ul este cel care ne poate alcătui un Plan de Prevenţie personalizat, adaptat nevoilor noastre specifice şi care are ca scop menţinerea unei bune stări de sănătate pe termen lung.

Pentru a descoperi nevoile noastre specifice de sănătate, sunt urmaţi nişte paşi importanţi: o Anamneză amănunţită, identificarea problemei pe baza investigaţiilor medicale şi întocmirea Dosarului de Sănătate, evaluarea informaţiei medicale şi, în final, întocmirea Planului de Prevenţie.

Progresele din domeniul geneticii şi-au adus o contribuiţie semnificativă la identificarea corectă a problemei medicale. Prin perfecţionarea testelor genetice, putem să punem astăzi diagnostice mult mai precise şi să luăm măsuri de protecţie personalizate şi mult mai bine adaptate în cazul în care avem un istoric de boli în familie sau o predispoziţie pentru dezvoltarea unor anumite boli. De aceea, Planul de Prevenţie propus de către specialist va ţine cont atât de bagajul nostru genetic, cât şi de ceilalţi factori care ne pot influenţa starea de sănătate, cum ar fi alimentaţia, stilul de viaţă, mediul de lucru, cel în care locuim etc.

Soluţiile propuse variază de la caz la caz şi pot consta în recomandarea unui tratament medicamentos (dacă se impune), recomandarea unui plan nutrițional, propunerea unui mod de viață care să includă odihnă şi relaționare, adaptarea climatului de la serviciu şi orice alte tactici specifice care se impun pentru protejarea sănătăţii personale.

Prin respectarea Planului de Prevenţie personalizat, orice persoană îşi aduce o contribuţie activă la protejarea împotriva apariţiei bolilor specifice la care este expusă, îmbunătăţind în acelaşi timp toate aspectele care ţin de starea ei de sănătate. Prevenţia proactivă nu are doar o tactică medicală, ci reprezintă un adevărat stil de viaţă, fiind definită se către Hugh R. Leavell şi E. Gurney Clark ca “ştiinţa şi arta prevenirii bolilor, a prelungirii vieţii şi a promovării sănătăţii şi eficienţei fizice şi mentale”.